GeVeZe
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
GeVeZe

www.geveze.leriz.biz
 
AnasayfaAnasayfa  GaleriGaleri  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  ASTOLOJİASTOLOJİ  CANLI TV İZLEYİNCANLI TV İZLEYİN  GÜNÜN KARİKATÜRÜGÜNÜN KARİKATÜRÜ  GÜNLÜK GAZETEGÜNLÜK GAZETE  TIKLA SAGOPA KAJMER\\\'İ DİNLETIKLA SAGOPA KAJMER\\\'İ DİNLE  RADYO MELANKOLİKRADYO MELANKOLİK  

 

 WİNDOWS PÜF NOKTALARI(bilmeyenler için)

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
casska
TAM BİR ÇAÇARON
TAM BİR ÇAÇARON
casska


Mesaj Sayısı : 79
Kayıt tarihi : 24/09/07

WİNDOWS PÜF NOKTALARI(bilmeyenler için) Empty
MesajKonu: WİNDOWS PÜF NOKTALARI(bilmeyenler için)   WİNDOWS PÜF NOKTALARI(bilmeyenler için) Icon_minitimePaz Eyl. 30, 2007 11:52 am

WINDOWS 98 GENEL TUŞ KOMBİNASYONLARI

F1
Yardım.

SHIFT + F10
Seçili simgenin menüsü.

ALT + F4
Uygulamanın kapatılması.

ALT + ESC
Bir sonraki uygulamaya geçiş.

ALT + TAB
Farklı uygulamalara geçiş.

CTRL + A
Tum simgelerin secilmesi.

CTRL + C
Kopyala.

CTRL + V
Yapıştır.

CTRL + X
Kes.

CTRL + Z
Geri Al

CTRL + ESC
Başlat menusunun açılması

WINDOWS TUŞU + M
Tum uygulamaların simge durumunda küçültülmesi.

WINDOWS TUŞU + PAUSE BREAK
SYSTEM Ozelliklerine direk giriş.






WINDOWS 98 MASAÜSTÜ TUŞ KOMBİNASYONLARI

F2
Ad değiştirme.

F3
Dosyaların ve dizinlerin aranması.

F5
Masaustunun yada pencerenin içeriğinin yenilenmesi.

SHIFT + DELETE
Dosyaların tam olarak silinmesi.

ALT + ENTER
Bir dosya ya da kısa yolun ozellikleri.






WINDOWS GEZGİNİ TUŞ KOMBİNASYONLARI

BACKSPACE
Bir üstü dizine geçiş.

F5
Pencere içeriğinin yenilenmesi.

F6
Pencereler arasında geçiş.

SHIFT + DELETE
Dosyaların tam olarak silinmesi.

CTRL + G
Belli bir dizine geçilmesi.

+
Seçili dizinin ilk alt dizininin gosterilmesi.

*
Seçili dizinin tüm alt dizinlerinin gosterilmesi.

-
Seçili dizinin alt dizinlerinin gizlenmesi.



WINDOWS ’UN ÇİFT TIKLANILARAK YADA BİR TUŞA BASILARAK KAPATILMASI

Masaustunde sag tıklayarak yeni bir kısayol oluşturun.Command Lİne (Komut Satırı) kısmına "RUNDLL32.EXE user,ExitWindows"yazınız.Daha sonra NEXT e tıklayıp kısayola bir isim verin.Finish(Son) secenegini tıkladıgınızda masaustunde yeni bir kısa yol oluşur.Bu kısayola tıkladıgınızda windows hemen kapanır.Ayrıca bu kısayolu bir tuş ile çalıştırmanızda mumkun.Kısayola sag tuş ile tıklayıp ozellikleri seciniz.Daha sonrada tuş seçimini yapınız.Orneğin bu tuşun "F11" olması durumunda direk "F11" ile bilgisayarınızı kapatabilirsiniz.



WINDOWS 98 AÇILIŞ LOGOSUNU NASIL KALDIRIRSINIZ?

Windows 98 açılış logosunun görünmesini istemiyorsanız (çünkü arka planda yüklenen sürücüleri kapatır) bunu yapmak mümkün. C:\MSDOS.SYS dosyasını bulun. Üzerine sağ fare tuşu ile tıklayın. Özellikler komutunu çalıştırın. Öznitelikler bölümünde Salt okunur seçeneğinin işaretli olduğunu göreceksiniz. Bu işareti kaldırarak MSDOS.SYS dosyasını üzerinde değişiklik yapılabilir hale getirin: Sonra, Windows 98’in Not Defteri ile MSDOS.SYS dosyasını açın, [Options] bölümünün altında Logo=1 satırı varsa bunu Logo=0 olarak değiştirin; bu satır yoksa Logo=0 satırını kendiniz ekleyin. Dosyayı kaydedin; tekrar salt okunur hale getirmek istiyorsanız tekrar sağ fare ile açılan menüden Özellikler komutunu çalıştırın ve Salt Okunur seçeneğini işaretleyin. Artık Windows 95 açılış logosu görünmeyecek ve ilgili sürücüler yüklendikten sonra doğrudan Windows 98 arabirimi karşınıza gelecek.





AÇILIŞ LOGOSUNU ATLATMAK İÇİN

Bilgisayarınız açılırken Windows 98’in logosunun görüntülenmesini istemiyorsanız "Windows 95 Başlıyor..." yazısı çıktığında ESC tuşuna basınız.

LOGOLARI DEĞİŞTİRMEK

640 * 480 ebatlarında herhangi bir BMP dosyası windows’un açılış, kapanış veya "Şimdi bilgisayarınızı kapatabilirsiniz" ekranının yerini tutabilir. Windows 98 bu ekranları karşınıza getirmek için sabit diskinizde logo.sys,logow.sys ve logos.sys isimli üç dosya tutar. Tek yapacağınız 640 * 480 ebatlarında bir BMP dosyasını bu isimlerden herhangi birine kaydetmek. Bunun yaptığınızda Windows 98 kendi logosu yerine sizin üzerine yazdığınız BMP dosyasını kullanır. BMP dosyalarını oluştururken dikkat etmeniz gereken iki önemli husus var: Bunlardan birisi resmin 256 renkte olması, ikincisi ise 640*480’lik resmin boyutlarının 320*400 olacak şeklilde yeniden boyutlandırılması.





DAHA AZ BEKLEMEK İÇİN

Windows 98’in açılma hızını arttırmak için elinizde iyi bir seçenek var. Bu püf noktamızı uygulayarak "Windows 98 başlıyor..." mesajından sonra gelen 2 saniye arayı kaldırabilirsiniz. Öncelikle C: klasörünü açın ve MSDOS.SYS dosyasını bulup "salt-okunur" özelliğini kaldırın. Dosyayı Not Defteri ile açın [Options] bölümünde gidin ve BootDelay=0 satırını ekleyin. Bilgisayarınızı kapatıp açtığınızda Windows’a 2 saniye erken gireceksiniz.





YARIM SANİYELERİ KAZANIN

Başlat tuşuna basıp Programlar menü seçeneğinin üzerine gittiğinizde bu seçeneğin alt seçenekleri açılana kadar yarım saniye beklersiniz. Bu zaman aralığı her alt menü açılana kadar verilir. Eğer isterseniz bu zaman aralığını kısaltabilir veya tamamen yok edebilirsiniz.
Tek yapmanız gereken her zamanki gibi Registry editöründe bir değişiklik yapmak. (Registry’de yapılan yanlış değişikliklerden sorumluluk kabul etmiyoruz.)
Başlat menüsünden çalıştır’ı seçin ve regedit yazıp Enter tuşuna basın. HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop bölümüne gelin
Sağ paneldeki bir boşluğa sağ tıklayın ve Yeni*Dize Değeri seçeneğini seçin. Buraya MenuShowDelay yazdıktan sonra yazdığınız metnin üzerine gidin ve buraya sağ tıklayın. Değiştir seçeneğini seçin ve 0’a yakın bir değer koyun. (Default değer 400’dür). Tamam’a tıklayın ve Registry editörünü kapatın. Windows 98’i açıp kapadığınızda alt menülerin açılması için gereken zamanın kısaldığını göreceksiniz.





BAŞLAT MENUSUNE DENETİM MASASINI EKLEYİN

Denetim Masası Windows 98 kullanırken sık sık girip çıkacağınız başlıca programlardan biridir. Denetim Masasının elemanlarına teker teker Başlat menüsünden erişmek mümkündür. Windows 98 gizli bir özelliğini kullanarak Başlat menünüzden direkt olarak Denetim Masası öğelerine erişmek istiyorsanız aşağıdaki adımları takip edin:

1) Başlat * Ayarlar * Görev Çubuğu komutunu çalıştırın.

2) Başlat Menüsü Programları sekmesine gelin ve Gelişmiş düğmesine basın. Ekrana Gezgin gelecek ve Başlat menüsünün bulunduğu klasör açılacak.

3) Dosya * Yeni * Klasör komutunu çalıştırın. Ekranda "yeni klasör" isminde yeni bir klasör oluşturulacak. Bu klasörün ismini

Denetim Masası.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}

olacak şekilde değiştirin.

4) Gezgin penceresini kapatın. Artık Başlat menüsünü açtığınızda menü elemanlarından biri de Denetim Masası olacaktır. Bu menüye girerek bütün Denetim Masası öğelerine teker teker erişebilirsiniz.

BİLGİSAYARINIZI HIZLANDIRIN

Burada vereceğim bilgiler sabit diskinizi ve bilgisayarınızı hızalandırmanız için windows’ta yapılan değişiklikler ve eklemeler ile sınırlıdır. Adımlara harfiyen uyarsanız bilgisayarınızda herhangi bir sorun ile karşılaşmazsınız eğer çok acemi iseniz fazla kurcalamayın...

MS-DOS SYS DOSYASI
Bilgisayarım sonra C: (sabit diskiniz) konumundan msdos.sys dosyasına sağ tıklayarak özellikler kısmına gelin alt taraftata salt okunur yazayn yerin yanındaki tik işaretini kaldırın.msdos.sys dosyasını iki kere tıklayarak birlikte aç kısımından NOTEPAD yazan simgeye iki kere tıklayın.şimdi [opsions] bölümüne şu satırları ekleyin
drvspace=0
dblspace=0
BootWarn=0
BootDelay=0
Sonra Dosya bölümünden Kaydet komutunu çalıştırın. Uygulamayı kapatın ve MSDOS.SYS dosyasını tekar salt okunur olacak şekilde ayarlayın artık bilgisayarınız açılırken bu fuzuli sürücüleri yuklemiyecek daha çabuk açılıp daha az bellek harcayacak

GEREKSİZ DOSYALARI SİLİN
Bu değişikliklerin dışında Sabit Diskinizi hızlandırmak için windows’un TEMP yani geçici dosyalar klasöründeki tüm dosyaları rahatlıkla silebilirsiniz bu dosyaların hepsi windows’un ve bilgisayarınıza yüklediğiniz programların artıklarıdır...


GEREKSİZ DOSYALARI SİLİN
VİDEOLARA HAYIR Windows\Help klasörünüzde 7MB kadar gereksiz AVI dosyası olabilir. Bunları rahatça silebilirsiniz.
BAK’LARA ELVEDA Windows klasöründe .___, .old, .bak, .000, .001, .002 (ve devamı) dosyaları gereksizdir. Aynı şekilde sabit diskinizin kök dizinindeki (C:\) tüm .___, .old, .prv, .txt ve .dos dosyalarını silebilirsiniz. (Windows’u DOS ile dual-boot kullanıyorsanız .dos dosyalarını silmeyin).

CACHE’İ BOŞALTIN Diskinizde en çok yeri, Web tarayıcınızın cache (önbellek) klasörü tutar. Ziyaret ettiğiniz sitelerdeki resimler, bazı html dosyaları ikinci ziyaretlerde daha hızlı gelmesi için bu klasörlerde tutulur. Internet Explorer 4.0 kullanıyorsanız Windows\Temporary Internet Files, Netscape Navigator 4.0 kullanıyorsanız C:\Program Files\Netscape\Users\(kullanıcı ismi)\Cache klasöründeki dosyaları temizleyip yer açabilirsiniz. Bu iş için PC World Online’daki Cache Killer Pro yazılımını da kullanabilirsiniz.

TMP’LER KALMASIN Normalde TMP soyadlı geçici dosyaların Windows kapanırken silinmesi gerekir. Ancak diskinizi şöyle bir tararsanız Windows’un bu işte pek de başarılı olmadığını göreceksiniz. O anda kullanılmayan tüm TMP soyadlı dosyaları silebilirsiniz. Kullanılanları ise Windows zaten silmenize izin vermeyecektir.

RESİMLER YER TUTAR Grafik dosyaları da çok yer tutabilir. Sisteminizi tarayarak gereksiz BMP ve PCX dosyalarını silebilirsiniz. BMP dosyalarının içeriğini kolayca görmek istiyorsanız, Başlat*Çalıştır (Start*Run) komutu ile açılan diyalog penceresine regedit yazarak Registry Editor’ü çalıştırın, HKEY_CLASSES_ROOT\Paint.Picture\DefaultIcon klasörünü seçin. Sağ pencerede Varsayılan (Default) üzerine çift tıklayıp değerini %1 olarak değiştirin. Böylece BMP dosyalarının simgesi resmin içeriğini gösterecek. Tabii IE4 ile gelen ActiveDesktop’ı kullanıyorsanız klasör pencerelerinizi Web İçeriği şeklinde görüntüleyebilir ve seçili resim dosyalarının içeriğini pencerenin sol bölmesinde görebilirsiniz. Not: Arkaplan olarak kullanmak istediğini BMP dosyaları varsa bunları silmemeye dikkat edin



MODEMİ HIZLANDIRMAK

Burada vereceğim bilgiler modeminizi hızlandırmak içindir. Eğer yazdıklarıma harfiyen uyarsanız bilgisayarınızda herhangi bir sorun ile karşılaşmazsınız. Çok fazla acemi iseniz bilgisayarınızı fazla kurcalamayın...

1)Modeminizi Hızlandırın: Başlat mönüsünde Çalıştır/Run komutunu açın ve buraya sysedit yazarak enter tuşuna basın. Gelen menide win.ini dosyasını açın. Modeminiz hangi port’a bağlıysa, win.ini içinde o poftu bulun (Genellikle com2’dir). O poftun hizasındaki 9600 rakamını 921600, sondaki x’i de p yapın. Satır şöyle olacaktır; Com2:=921600,n,8,1,p Kaydet deyin ve kapatın.

2)Modeminizi Kurarken: Modeminizi kurduktan sonra yapacak bir işiniz daha var. Denetim Masası’nda sistem simgesini tıklatın ve bağlantı noktaları bölümünü bulun. Bu bölümü tıklattığınızda com1, com2, com3 ve LPT1 yazılarını göreceksiniz. Modeminiz hangi pofta bağlıysa onu seçin ve özellikler seçeneğini açtıktan sonra Baud Rate değerini 115200 olarak değiştirin.

3) Modeminizin Telefonu Daha Hızlı Çevirmesi için: Modemin telefonu hızlı çevirmesi için, denetim Masası’nda modem simgesini tıklatın. Bundan sonra modemi seçerek özellikler düğmesini tıklatın. Gelen menide bağlantı’yı sonra da gelişmiş seçeneğini açın. Burada diğer ayarlar kutusu boştur. Siz oraya şu ibareyi yazın: S11=40 Modeminiz artık iki çevirme arasını 40 milisaniye olarak ayarlayacaktır.



WİNDOWS BAKIMI

Windows’a bakım yapmak demek diskinize bakım demektir. Çünkü windows’tan ne kadar kırık dosya ve işe yaramaz bilgi silerseniz diskinizde o kadar rahatlar. Bilgisayar sistem ve modemi hızlandırmak başlıklı yazılarda (ana sayfadan ulaşabilirsiniz) anlattıklarımın dışında Windows’un SCANDİSK uygulamasını ve disk birleştiricisini kullanabilirsiniz. Ayrıca diskiniz için önemli programlarda kullanmanız tavsiye edilir. Peki scandisk ve diğer uygulamalara nasıl ulaşacağız...

Bilgisayarım - C :üzerine gelin sağ tıklayıp özellikler komutunu çalıştırın. Genel bölünden Diski Temizle’yi kullanabilir ve ayrıca Araçlar bölümüdeki 3 aracıda kullanabilirsiniz. Bunlardan birincisi Scandisk ikincisi Disk Birleştiricisini kullanmanız yeterlidir. BackUp yani yedeklemeye şu an ihtiyacınız yok...
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.kadifekale.liyiz.biz
casska
TAM BİR ÇAÇARON
TAM BİR ÇAÇARON
casska


Mesaj Sayısı : 79
Kayıt tarihi : 24/09/07

WİNDOWS PÜF NOKTALARI(bilmeyenler için) Empty
MesajKonu: Geri: WİNDOWS PÜF NOKTALARI(bilmeyenler için)   WİNDOWS PÜF NOKTALARI(bilmeyenler için) Icon_minitimePaz Eyl. 30, 2007 11:54 am

SİSTEMİ HIZLANDIRMAK

Bilgisayarinizin giderek yavaslamasinin, kuskusuz, birçok nedeni vardir. Çogu da Windows’u tamamen silip yeniden kurarak halledilemez. Bu nedenlerden bazilarini kontrol etmek ve düzeltmek, Windows’u yeniden kurmaktan çok daha kolay olabilir. Eger diskiniz fazla ses çikartiyorsa (yani basit bir islem olmasi gereken bir sey için çok fazla disk erisim etkinligi oluyorsa) bilgisayarinizin depolama alaniyla ilgili bir sorun var demektir. Eger diskinizdeki bos yer azalmissa, bilgisayariniz disk üzerinde istedigi büyüklükte bir takas dosyasi olusturamayabilir.

Windows’u ilk baslattiginizda diskinizde 100MB ya da daha az bos yer varsa, daha fazla yer açip, bilgisayarinizin hizinda bir gelisme olup olmadigina bakabilirsiniz.

Bu yavaslik kismen, depolama alaninizin sisteminize ek bellek olarak aktarilmasindan da kaynaklanabilir. Eger bilgisayarinizin donanim bellegi (RAM) çok küçükse, Windows diskinizi sanal bellek (virtual memory) olarak kullanir takas dosyasi sayesinde). Fakat sanal bellek, gerçek bellekten çok daha yavastir. Eger daha fazla RAM bellek eklerseniz, bilgisayar, takas dosyasini daha nadir kullanir ki, bu da performansi artirir.

n L2 Ön Bellek (Cache Memory)

Bununla birlikte çogu bilgisayarin ikincil bir sistem ön bellegi (bazen L2 ön bellegi/L2 cache memory adi verilir) vardir. Bu ön bellek, CPU’nun (ana islem birimi) bellekteki verilere daha hizli erismesini saglar. RAM belleginize ilave yaptiginizda, yeterli L2 ön belleginiz yoksa, sistem performansiniz -beklediginizin tam tersine- düsebilir bile.

Bunu sinamak için, sistem belleginizin bir kismini kaldirip tekrar 32MB’a getirip performansin iyilesip iyilesmedigine bakabilirsiniz. Eger durum böyleyse, sisteminizde kurulu L2 ön bellegin miktarini artirmaya çalisin. Bu önerdigimiz, görece ucuz bir terfidir ve sisteminizi eski hizina tekrar ulastirabilir.

Ne Kadar RAM’e Ne Kadar L2?

32 MB RAM bellege kadar yaklasik olarak 128K’lik L2 ön bellek yeterlidir. 32MB ile 64MB arasinda 256K’lik L2 ön bellek yeterlidir. 64MB ve daha fazla bellek için 512K’lik ya da daha fazla L2 ön bellek kullanmalisiniz. Bu miktarlar, ön bellek ve ön bellek yapisiyla iliskilendirilmis ’tag’ RAM’inin büyüklügüne göre degisir. Üstelik, bazi yonga setleri 64MB’tan fazlasini ön belleklemez (bazi Intel ana kartlari da 32MB’tan fazlasini ön belleklemez). Ama genelgeçer bir formül istiyorsaniz, gereken L2 ön bellek miktarini kilobyte cinsinden elde etmek için, megabyte cinsinden kurulu bellek miktarini 4’le çarpin (Kisacasi RAM’i ifade etmek için kullandiginiz rakami 4’le çarpin).

BİOS GÜNCELLEMESİ NASIL YAPILIR
Su anda bir çok üretici firma AMI, AWARD ve Phoenix bios yongalarından birini kendi anakartlarinda ağırlıkla kullanmaktadır. Aşagida bu yongalara sahip bir anakartta bios upgrade in nasıl yapılacağı anlatılmaktadır. Ancak Bios upgrade yaparken bilgisayarın resetlenmemesi ve gücünün kesilmemesi gerekmektedir. Böyle bir durumda bios, tamamen bozulabilir. Ayrıca bios upgrade yapıldıktan sonra daha önce yapılmış olan ayarlamaların default değerlere döneceğini düşünerek, bios ayarlarını not etmeniz tavsiye edilir.

AWARDBİOS (Genellikle Gigabyte ve Platinum anakartlarda kullanilmaktadir)
Dos ta C:\sys a: komutuyla yada windows tan bir sistem disketi yaratip , bu diskete awdflash.exe ve 6bx2000.18 (ya da ilgili dosya) dosyalarını kopyalayınız. Daha sonra aşağıdaki sırayı takip ediniz:

1. Anakartinizi açtığınızda "DEL" tuşuna basıp BIOS SETUP’a giriniz, burada internal and external cache leri "Disabled" durumuna getiriniz.
2. Anakartinizi hazırladığınız disketle açarken "F5" tuşuna basıp " config.sys and autoexec.bat" dosyalarını yani Windowsun başlangıç dosyalarını geçip DOS prompta geliniz (A:>)
3. Bios programlayıcı yazılımı aşağıdaki komutu yazarak çalıştırınız.

A:\awdflash 6bx2000.18

4. Yazılım çalıştığında ekrana gelen ilk soruya (ingilizce) "eski biosunuzu kaydetmek istiyormusunuz ? " eğer "Y" derseniz lütfen, disketteki isimden (6bx2000.18) farkli bir isim vererek kaydediniz.
5.Yukaridaki soruya "N" derseniz ikinci soru (ingilizce) "biosu programlamak istiyormusunuz " olacaktır. Bu soruya "Y" dedikten sonra programlama başlayacaktır. Bu anda anakartinizi restart (CTRL+ALT+DEL) yapmayınız ya da anakatin gücünü kesmeyiniz!!!!!!
6.Programlama bittikten sonra sistemi tekrar açınız ve bios versiyonunu kontrol ediniz.


AMİBİOS (Genellikle Tomato anakartlarda kullanilmaktadir)
Dos ta C:\sys a: komutuyla yada windows tan bir sistem disketi yaratip , bu diskete amiflash.exe ve bi98107e.rom (ya da ilgili dosya) dosyalarını kopyalayınız. Daha sonra aşağıdaki sırayı takip ediniz:

1. Anakartinizi açtığınızda "DEL" tuşuna basıp BIOS SETUP’a giriniz, burada CPU L1/L2 Cache’leri "Disabled" durumuna getiriniz.
2. Anakartinizi hazırladığınız disketle açarken "F5" tuşuna basip " config.sys and autoexec.bat" dosyalarını yani Windowsun başlangıç dosyalarını geçip DOS prompta geliniz (A:>)
3. Bios programlayıcı yazılımı aşağıdaki komutu yazarak çalıştırınız.
A:\amiflash bi107e.rom
4. Yazılım çalıştığında ENTER tuşuna basınız ve ekrana gelen ilk soruya (ingilizce) "eski biosunuzu kaydetmek istiyormusunuz ? " eger "Y" derseniz lütfen, disketteki isimden (bi98107e.rom) farklı bir isim vererek kaydediniz.

5.Yukaridaki soruya "N" derseniz ikinci soru (ingilizce) "biosu programlamak istiyormusunuz " olacaktır. Bu soruya "Y" dedikten sonra programlama başlayacaktır. Bu anda anakartinizi restart (CTRL+ALT+DEL) yapmayınız ya da anakartin gücünü kesmeyiniz!!!!!!
6.Programlama bittikten sonra sistemi tekrar açınız ve bios versiyonunu kontrol ediniz.

Intel Anakartlarda Bios Upgrade (AMI veya Phoenix)

Dos ta C:\sys a:, C:\format a: /s komutuyla yada windows tan bir sistem disketi oluşturun.
Bios upgrade yapmadan önce [F2] tuşuyla Setup menüsüne girerek daha önce yapmiş olduğunun bios ayarlarını not ediniz.
1.Internetten aldığınız dosyayı harddiskinizde açın. Size MK_BOOTZ.EXE, README.TXT ve BIOS.EXE dosyalarını verecektir. Dos komut satırında

c:\BIOS.EXE A: yazarak bios dosyalarını daha önce hazırlamış olduğunuz diskete kopyalamış olursunuz.
2. Yeni programlarda bilgisayarınızı bu disketle açtığınızda bios, boot block otomatik olarak programlanıp PC resetlenecektir.
3. Bazı bios versiyonlarinda ise bu işlemleri kullanıcı kendisi yapmak durumundadır. Program çalıştığında (Iflash.exe) Main Menu ye girilir. Buradan "Update Flash Memory From a File" girilerek "Update System Menu" seçilir. Burada bios dosyasının yerini ve ismini girmeniz istenir. ENTER, TAB ve ENTER tuşu ile dosya seçilir ve islem bitince PC resetlenir.
Ayni şekilde disket ile PC tekrar açilir ve Main Menu den "Upgrade Flash Memory From a File" seçilir. Buradan "Update System Boot Block" menüsünden dosya seçilerek upgrade edilir.
Programlama işlemi bitince açılışta [F2] tuşuna basılarak Setup’a girilir. [F9] tuşuyla fabrika çıkış ayarlarına getirilir. Kullanıcı kendi ayarlarını yaptıktan sonra [F10] tuşuyla kaydedilir.

BIOS RECOVERY
Intel anakartlarinda bios, diğer anakartlarin bioslarinda olmayan Boot Block Area adi verilen bir bölgeye sahiptir. Bu bölgede belirli bir kod, sistem açilisi için saklanmakta ve dışardan herhangi bir yazılım yada virüs bu kodu değiştirememektedir.
Herhangi bir şekilde bios yazılımında problem oluştuğunda bu özellik kullanılarak bios tekrar programlanabilmektedir. Bu şekilde viruslerden (Chernobyl virusü) etkilenseniz bile güvenli bir şekilde kolayca bu sorunu giderebiliyorsunuz. Bunun için disket sürücü ve speaker gerekiyor. Anakart üzerindeki Flash recovery jumper recovery mode durumuna getirilir. Daha önce hazırlanmış olan upgrade disketi ile sistem açilir. Bios ta silinmeyen küçük bir kod oldugu için ekranda herhangi bir görüntü oluşmayacaktır. İşlem speaker lar dan gelen sesler ve disket sürücüsünün ışıklarına bakarak sürdürülür. Sistem beep kodu verdiğinde ve disket sürücünün ışıkları yandığında Sistem gerekli yazılımı yüklüyor demektir. Disket sürücüsünün ışıkları söndüğünde programlama bitmiş demektir. Anakart jumper i eski konuma getirilir. Bu işlemden sonra yukarıda anlatılan bios upgrade işlemi yapılır.


WINDOWS`un Ince Ayarlari
Windows Isletim sisteminde bazi küçük degisiklikler yaparak kullanimini kolaylastirabilirsiniz.
Ama Size anlaticaklarimi yapmadan önce önemli bilgi ve dosyalarinizi mutlaka yedekleyin.
Sonra bilgisayarinizda kendi hatanizdan çikicak sorunlardan ben mesul degilim. Wink
Peki nasil yedekleme yapicam diyorsaniz,Baslat menüsünden çalistiri seçin ve aç kutusuna scanregw yazin ve tamam i tiklayin.Bu windows sistem kayitlarinin yedeklemesini saglar.

* Windos u tek tiklama ile kapatmak:

Bunu için masaüstünde yeni bir kisayol yaratin.Komut satirina,
SPAN style=COLOR: gray; font-FAMILY: Tahoma"> c:\Windows\rundll.exe/SPAN user.exe,exitwindows yazin.Evet kisayolunuz hazir.Bu kisayola tikladiginiz an windows kapanacaktir.

* Windows u tek tiklama ile yeniden baslatmak:

Bunun için ayni sekilde kisayol olarak komut satirina,
SPAN style=COLOR: gray; font-FAMILY: Tahoma"> c:\Windows\rundll.exe/SPAN user.exe,exitwindowsexec yazin.

* Baslat menüsündeki unsurlari dilediginiz gibi siralayin

Baslat menüsündeki herhangi bir ögeyi mouse nin sol tusuna basili tutarak istedigin yere koyarak kendinize göre bir sira yapabilirsiniz.

* Geri Dönüsüm kutusu mu, yoksa...

Evet Geri Dönüsüm Kutusu nun adindan hoslanmiyorsaniz onun adini degistirmeye nedersiniz. Smiley
Bunun için baslat- çalistir dan regedit (kayit düzenliyicisi) i çalistirin ve,
HKEY _CLASSES_ROOT/CLSID/{645FF040 - 5081 - 101B - 9F08 - 00A - A002F954E }

anahtarina girip bir kere tiklayin. Sag panelde varsayilan satirinin karsisinda Geri dönüsüm kutusunun yazili oldugunu göreceksiniz.Varsayilan a çift tiklayin ve oraya istediginiz yeni adi yazin ve tamam i tiklayin.Kayit düzenleyicisini kapayip windows unun yeniden açtiginizda geri dönüsüm kutusu yeni ismiyle karsinizda.

* Çalistir Kutusunun Marifetleri

Çalistir kutusu pek bir ise yaramiyor gözükse de birçok islevi vardir. Mesela baslat menüsündeki çalistir kutusunu açin ve masaüstündeki herhangi bir temayi mouse un sag tusuyla kutucuga birakin.Iste size temanin künyesi.
Yine çalistir kutusunu açin ve içine . (nokta) yazip Tamam i tiklayin: masaüstü bir pencere içinde açilacaktir. Eger .. (ikinokta) yazarsaniz Windows klasörü açilacaktir.Ters bölü isareti (/) yazip tamam i tiklarsaniz c: sürücüsünün penceresi açilir.

* Masa üstüne e-mail kisayolu koyabilirsiniz


Masaüstünde mouse un sag tusuna tiklayin ve yeni/kisayol seçin. Komut satiri kutusuna SPAN style=COLOR: red; font-FAMILY: Tahoma"> mailto@isim@isim.com?subject=/SPAN meraba yazin ve ileriyi tiklayin.Bu kisayola anlamli bir isim verin ve son u tiklayin.Böylece bu kisa yola tikladiginizda posta programi açilacak ve yazmis oldugunuz adrese yani alici satiri otomatik olarak dolacaktir.

* Adres Çubugu Birçok ise yarayabilir


Masaüstünüze adres çubugu koyarak birçok programa hemen ulasabilirsiniz.Mesela c: yazarak hemen c sürücüsünü açabilirsiniz.Mesela Satira mirc32 yazarsanaz programiniz hemen açilacaktir.Görev çubugunu masaüstüne koymak için Görev Çubugun nun bos bir yerine sag tiklayin; açilacak menüden Araç Çubuklarini(toolbars) ve onun menüsünde
adres i seçin.Adres Çubugu, Görev Çubugunun içinde açilacaktir. Adres kelimesinin bir yerinden mouse ile tutup masaüstüne birakin.Iste size seyyar bir adres çubugu.Adres Çubugunu masaüstünün en üstüne koyarsaniz birde Otomatik gizle yaparsaniz hem yer kaplamaz hem programlarinizi daha kolay açacak bir yere kavusursunuz.

* Masaüstüne "Unutulmayacak isler veya sifreler" listesi koyabilirsiniz


Eger benim gib sifrelerini aklinizda tutamiyor veya kayida yazma ihtiyaci duyuyorsaniz Masaüsütüne sifreler veya aman unutma baslikli notlar koymaya nedersiniz Smiley
Notepad i açin ve içerigi degistirerek; ama kodlari aynen tekrar ederek .sunlari yazin:
<H1> istediginiz Baslik <H1>

<p>

1. Madde1

<p>

2. Madde2

<p>

3. Madde3

Burada madde1-2 olarak olan yerlere isdediginiz sifre veya unutmak istemediginiz seylerini yazabilirsiniz ama arada <p> leri unutmayarak.
Sonra bu dosyayi,Belgelerim klasörüne unutma.htm adiyla kaydedin. Simdi masaüstünde saga tiklayin , menüde Active Desktop maddesini seçin ve Masaüstümü Özellestir maddesini tiklayin. Açilacak kutuda "Activ Desktop" imi "Web Sayfasi Gibi Görüntüle" maddesinie isaret yoksa isaret koyun ve Yeni dügmesine tiklayin.Bir diyalog kutusu çikar microsoft un Active masaüsüt galerisine baglanip baglanmiyacaginizi soran ona hayir deyin ve açilan yeni kutuda Gözat i tiklayin ve unutma.htm dosyasini kaydettiginiz dosyaya gidin ve bu belgeyi seçip tamam i tiklayin ve Uygulayi seçin. Ve Tebrikler,ilk Active Masaüstü ögenizi olusturdunuz Smiley Bunu masaüsütünüzde istedginiz bos bir yere koyabilirsiniz.
*Eger olustururken herhangi bir sorun çikarsa Baslat menüsünden, Ayarlar,Activ Desktop dan "Web sayfasi gibi Görüntüle" yi seçin.Sayfaniz eski halini alir.

* Windows un Kapanis yazisini sevmiyorsaniz


Evet bilgisayrinizi her kapatisinizda karsiniza "Simdi Bilgisarinizi Kapatabilirsiniz." yazisinin mi çikmasini istersiniz yoksa benim yaptigim gibi Liv Tyler in güsel bir resmiyle ve altinda "Bye Bye Ümit" yazan bir yaziyla mi? Smiley)
bilgisayar inizi her kapatisinizda karsiniza çikan bu dosya (logos.sys) dosyasidir. Bu bitmap türü bir grafik dosyasidir ve 320x400 piksel boyutlarindadir.Eger sizde bu görüntüyü degistirmek isterseniz yapmaniz gerekenler sunlardir. Ilk önce Paint de logos.sys dosyasini açin.Sonra O yaziyi silin veya istedigin bir resmi koyun.Ayrica yazmak istediginz seyleride resme ekleyebilirsiniz.Ama resimleri veya baska bir yazi koyarken 320x400 ölçülerinde olmasina dikkat edin ve bu yaptiginizi logos.sys dosyasi olarak tekrar kaydedin ve windows klasörünün altinda olmasina dikkat edin.
Uyari: Eger kendi yaptiginiz yeni logos.sys yi koyarsaniz windows eskisini koruyamayabilir yani anlicaniz bidaha o yaziyi hiç göremeyebilirsiniz Smiley)



* Bilgisayar inizi Ag Sunucusu Yapin


Eger bilgisayar inizin diske erisim yetegini arttirmak istiyorsaniz,Bilgisayarim a sag tiklayin ve açilan menüde Özellikler i seçin Basarim sekmenine gidin ve "Bu makinanin belirgin rolü" kutusunun seçme dügmesine tiklayip,Ag sunucusu maddesini seçin.Bu arada tam yerindede bulunmusken "ileri okuma eniyileme" sürgüsünü tam yapin. Bilgisayariniz yeniden açildiginda yeni kimligiyle daha hizli çalisacaktir.

* Modem Hizinizi Arttirin


Denetim masasindan Sisitem i açin,"iletisim Baglanti noktasiCOM1" ve "iletisim Baglanti noktasiCOM2" satirlarini göreceksiniz.Modeminiz hangisine bagli ise onu çift tilayin ve açilan kutuda Baglanti ayar noktasi sekmenine gidin
ve saniyedeki Bit sayisi kutusunun seçme okuna basarak 56k modemler için 115200 , 33.6k modemler için 57600 seçin.Böylece internete baglanti hiziniz arttigini göreceksiniz.

* Modeminiz numaralari çok yavas çeviriyorsa


Modeminizin numaralari daha hizli çevirmesini saglayabilirsiniz. Denetim masasindan modem e girin ve bagli olan modemin özelliklerine tiklayin. Çikan kutuda baglanti sekmenine gidin ve altta gelismis e girin. Diger ayarlar bölümüne S11=40 yazin. Bu modeminiz bir numara ararken 2 numara arasindaki süreyi 40milisaniye indirmesini saglar
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.kadifekale.liyiz.biz
 
WİNDOWS PÜF NOKTALARI(bilmeyenler için)
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
GeVeZe :: ÜhÜ... LüTfEn CiDDi oLaLıM :: TEKNOLOJİ-
Buraya geçin: